Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Παραμένουν δεσμευμένοι οι λογαριασμοί Βατοπεδίου

Δεσμευμένοι θα παραμείνουν λογαριασμοί και μετοχές της Ιερά Μονής Βατοπεδίου και της κυπριακής εταιρείας Rassadel Co Ltd, παρά τα σχετικά αιτήματα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές.

Δεν έκανε δεκτή την αίτηση για αποδέσμευση των καταθέσεων τής Μονής Βατοπεδίου το Συμβούλιο Εφετών Δεν έκανε δεκτή την αίτηση για αποδέσμευση των καταθέσεων τής Μονής Βατοπεδίου το Συμβούλιο Εφετών Η Μονή Βατοπεδίου καθώς και η εταιρεία συμφερόντων της, Rassadel, που μέσω αυτής φέρονται να διακινήθηκαν ποσά εκατομμυρίων ευρώ, είχαν ζητήσει μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου, Σπ. Αλεξανδρή, τον περασμένο Ιούνιο:

**Τη μερική άρση του παγώματος, που έχει επιβληθεί σε τραπεζικό τους λογαριασμό στην τράπεζα Marfin. Το χρηματικό ποσό των καταθέσεων είναι ύψους 41 εκατ. ευρώ και αποτελούν χρήματα της αγοραπωλησίας του Ολυμπιακού ακινήτου. Βατοπέδι και Rassadel ζήτησαν και την απόδοση δεσμευμένων χρηματικών ποσών, ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ, προκειμένου «να καλυφθούν έξοδα λειτουργικότητας της μονής». Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αίτηση προσφερόταν ως εγγύηση στο ελληνικό Δημόσιο η δυνατότητα να υποθηκευθούν ακίνητα της μονής που δεν εμπλέκονται στην υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» και η αξία των οποίων φτάνει, όπως αναφερόταν, τα 40 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο αίτημα κατέθεσαν και για ακόμα εννέα εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν δοθεί ως δωρεά στη μονή από την αγοράστρια εταιρεία του Ολυμπιακού ακινήτου. Οπως υποστηρίζεται, τα χρήματα αυτά, τα οποία δόθηκαν προκειμένου να πραγματοποιηθεί κάποιο έργο από τη μονή, θα πρέπει να επιστραφούν, αφού δεν χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό τους, λόγω της δέσμευσής τους.

**Την ολική αποδέσμευση κινητών αξιών, έτσι ώστε να προχωρήσει στην πώλησή τους. Σύμφωνα με την αίτηση, οι κινητές αξίες αποτελούν μετοχές οι οποίες, κατόπιν δανείου από την τράπεζα Marfin το 2007, είχαν αγοραστεί για λογαριασμό της μονής μέσω της Rassadel, ύψους 93.900.000 ευρώ. Μάλιστα, Βατοπέδι και Rassadel υποστήριξαν στο αίτημά τους ότι οι συγκεκριμένες κινητές αξίες, που έχουν «παγώσει», δεν σχετίζονται με την υπό διερεύνηση υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών». Και γι' αυτό ισχυρίζονταν ότι θα έπρεπε να αποδεσμευθούν, ενώ στην αίτηση τέθηκε και ζήτημα διαφυγόντων εσόδων, λόγω μη κίνησης των μετοχών.

Με το υπ' αριθμόν 1654/2010 βούλευμα, πάντως, το Συμβούλιο Εφετών αρνήθηκε να αποδεσμευθούν τόσο τα χρηματικά ποσά όσο και οι μετοχές, τα οποία στο σύνολό τους είχαν δεσμευθεί το 2008 από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου