Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Πιο κοντά Κούβα - Κίνα

Οταν ο Φιντέλ Κάστρο κατέλαβε την εξουσία το 1959 με την επιτυχία της Κουβανικής Επανάστασης, οι κομμουνιστές σύντροφοί του στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ήταν από τους πρώτους παγκοσμίως που αναγνώρισαν την κυβέρνησή του μέσα σε λίγους μήνες - τι και αν οι δύο χώρες αποξενώθηκαν αισθητά στα κατοπινά χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, αφού η Κούβα προσδέθηκε στο άρμα της Σοβιετικής Ενωσης.

Ο Φιντέλ Κάστρο με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών (Ass. Press) Ο Φιντέλ Κάστρο με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών (Ass. Press) Τώρα, μισό αιώνα μετά και με την ΕΣΣΔ πλέον παρελθόν, η Αβάνα βρίσκεται πολύ ψηλότερα στην ατζέντα του Πεκίνου, που φιλοδοξεί να τραβήξει όσο περισσότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής μπορέσει στη δική του σφαίρα επιρροής: όχι μόνο, ως εμπορικός εταίρος, διατηρεί η Κίνα τη δεύτερη μετά τη Βενεζουέλα θέση, αλλά και ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γιανγκ Ζιεσί ολοκλήρωσε μόλις το πρώτο του επίσημο ταξίδι στην Κούβα, ακολουθώντας προηγηθείσες επισκέψεις του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο (το 2004 και 2008) στην Κούβα.

Λίγο πριν αναχωρήσει χθες από την Αβάνα, ο Κινέζος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε εθιμοτυπικά στην κατοικία του τον Φιντέλ Κάστρο και ο «λίδερ μάχιμο» του χάρισε τον πρώτο τόμο των απομνημονευμάτων του που πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στον μήνα στα ισπανικά με τίτλο «Η Στρατηγική Νίκη». Σε αυτό διηγείται τις νικηφόρες επιχειρήσεις του αντάρτικού του εναντίον των δυνάμεων του Κουβανού δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα στη Σιέρα Μάδρε. Φυσικά, η κορύφωση του προγράμματος εργασίας του Γιανγκ Ζιεσί, με κύριο περιεχόμενο την ενίσχυση διμερών σχέσεων και τη διεθνή συνεργασία, αποτελούσε συνάντηση με τον Ραούλ Κάστρο, επικεφαλής της κουβανικής κυβέρνησης.

Χθες επίσης, ο Ραούλ Κάστρο, σε ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση για την οικονομία της χώρας, προειδοποίησε κάθε πολιτικό αντίπαλο εναντίον οποιασδήποτε πολιτικής πρωτοβουλίας που θα ακολουθούσε την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησής του να απελευθερώσει 52 κρατούμενους αντιφρονούντες: «Η επανάσταση -είπε- μπορεί να φανεί γενναιόδωρη επειδή είναι δυνατή και η δύναμή της αντλείται από την πλειοψηφική στήριξη του λαού, συνεπώς θα ήταν περιττό να υπενθυμίσουμε πως όσοι επιχειρήσουν να θέσουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία μας δεν πρόκειται να μείνουν ατιμώρητοι». Για ό,τι αφορά δε τις κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις που ο πληθυσμός της χώρας του περιμένει εναγωνίως, επανέλαβε τη θέση του πως θα πραγματοποιηθούν «βήμα βήμα, στον ρυθμό που εμείς θα καθορίσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου