Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Ρουκέτες σε Ιορδανία και Ισραήλ, βομβαρδισμοί στη Γάζα

«Μυστήριες» ρουκέτες και εκρήξεις σκοτώνουν και τραυματίζουν ξανά σε Ιορδανία, Ισραήλ και Γάζα, σε δύο ξεχωριστά περιστατικά βίας: Στο μυχό του Κόλπου της Ακαμπα, στα βόρεια της Ερυθράς Θάλασσας, εκεί όπου συγκλίνουν τα σύνορα Ιορδανίας, Ισραήλ και Αιγύπτου, χθες το πρωί ρουκέτες Γκραντ (Κατιούσα) άρχισαν να σκάνε.

Μία εξερράγη μπροστά σε ξενοδοχείο στην ιορδανική παράκτια πόλη της Ακαμπα, τραυματίζοντας θανάσιμα έναν 51χρονο ταξιτζή ονόματι Σούμπχε Γιούσεφ αλ Αλαούνι και σοβαρά ακόμη τέσσερις άνδρες. Αλλη μία έπεσε κυριολεκτικά δίπλα, στην ισραηλινή πόλη Εϊλάτ, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές. Ακόμη τρεις έπεσαν στη θάλασσα -δύο στα ιορδανικά και μία στα ισραηλινά χωρικά ύδατα.

Οι αρχές και των δύο χωρών «έδειξαν» αμέσως την Αίγυπτο, υποστηρίζοντας, στο δικό της τόνο η κάθε πλευρά, ότι υπεύθυνοι για τις «ορφανές» εκρήξεις ρουκετών ήταν ακραίοι ισλαμιστές που έχουν βρει άσυλο και καταφύγιο μεταξύ λαθρεμπόρων Βεδουίνων του Σινά. Οι αιγυπτιακές αρχές, σφόδρα ενοχλημένες αφού αντίστοιχο περιστατικό είχε λάβει χώρα και τον Απρίλιο χωρίς να έχουν συλληφθεί οι δράστες, επιχείρησαν να διαψεύσουν πως οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από το Σινά. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι βρήκαν την ευκαιρία να υπενθυμίσουν ότι ναι μεν υπάρχουν στρατιωτικά σημεία ελέγχου στο οδικό δίκτυο της χερσονήσου του Σινά, όμως η ειρηνευτική συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ με το Ισραήλ, από το 1979, περιορίζει τον αριθμό των στρατιωτών που μπορούν να αναπτυχθούν εκεί, υποβαθμίζοντας τις επιχειρήσεις ασφάλειας.

Λίγες ώρες πριν, σκοτάδι ακόμα, στη Γάζα -που έζησε τριήμερο φονικών ισραηλινών βομβαρδισμών έπειτα από εκτοξεύσεις ρουκετών- μια ισχυρότατη έκρηξη ισοπέδωνε ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό της Ντέιρ ελ Μπάλα και προκαλούσε ζημιές σε αρκετά τριγύρω. Από τα χαλάσματα έβγαλαν ζωντανούς καμιά σαραντανταριά άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Το σπίτι ήταν του Αλάα αλ Ντανάφ, τοπικού διοικητή της Ιζεντίν αλ Κασάμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο οποίος φέρεται να έχει επιζήσει. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι ευθύνεται για την έκρηξη, με την οποία οι παρόντες απέδωσαν σε κατευθυνόμενο βλήμα ισραηλινού F-16.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου