Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Πύρινη δοκιμασία για Σάμο

«Η Κόλαση του Δάντη είναι εδώ, στη Σάμο. Μαύροι και πυκνοί καπνοί είχαν σκεπάσει το νησί σε τρία διαφορετικά σημεία. Στο κέντρο, στην ανατολική και στη δυτική πλευρά της Σάμου, και κόντεψαν να το τυλίξουν ολοκληρωτικά. Αεροπλάνα και ελικόπτερα, ακόμα και μετά τη δύση του ήλιου, έριχναν στα τυφλά». Ετσι περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες την κατάσταση.

Σε τριπλό πύρινο κλοιό χθες η Σάμος. Οι τουρίστες έντρομοι έτρεχαν να απομακρυνθούν από τα μέτωπα της φωτιάς Σε τριπλό πύρινο κλοιό χθες η Σάμος. Οι τουρίστες έντρομοι έτρεχαν να απομακρυνθούν από τα μέτωπα της φωτιάς Ξενοδοχεία και σπίτια εκκενώθηκαν, με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών. Τουρίστες σε απόγνωση, άλλοι με τις βαλίτσες στο χέρι και άλλοι με τα μαγιό, έτρεχαν να σωθούν και να επιβιβαστούν στα λεωφορεία που τους μετέφεραν στο Πυθαγόρειο. Ακόμη και τα τουριστικά πλοία, που κάνουν ημερήσιες κρουαζιέρες σε Ικαρία και Πάτμο, επιστρατεύτηκαν για να σώσουν τον κόσμο όχι τόσο από τη φωτιά, όσο από τον καπνό και τη δυσφορία που προκαλούσε.

Οι Δήμοι Μαραθόκαμπου και Καρλοβασίου, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεοδ. Μπούφη, τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της απειλής της πυρκαγιάς και της επικινδυνότητας. Νωρίτερα η φωτιά πλησίασε τις αυλές των σπιτιών στο Δήμο Μαραθόκαμπου και απειλούσε ακόμη και το νεκροταφείο, αλλά ευτυχώς την τελευταία στιγμή γλίτωσαν τα χειρότερα οι κάτοικοι.

Μία εβδομάδα πριν το νησί κινδύνευσε ξανά από μεγάλη πυρκαγιά, και μάλιστα συνελήφθησαν τρία άτομα για εμπρησμό.

Το νησί του Πυθαγόρα για τρίτη φορά φέτος το καλοκαίρι πλήττεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, με όλους τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση και να μιλούν ανοιχτά ότι βασανίζονται και καταστρέφονται στο βωμό του κέρδους.

Χθες, γύρω στις 3 μ.μ., ξέσπασαν δύο νέα μέτωπα στον Μαραθόκαμπο και στο Καρλόβασι στη δυτική πλευρά της Σάμου (είχε ξανακαεί πριν από 10 χρόνια περίπου), στα ανατολικά στην Αγ. Τριάδα και στο κέντρο το πύρινο μέτωπο στο Κοκκάρι αναζωπυρώθηκε.

Τα δύο νέα μέτωπα ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα το μεσημέρι μεταξύ 2.30 - 3.00 μ.μ. Μάλιστα η φωτιά από το Καρλόβασι, λόγο της έντασης του αέρα, κινήθηκε προς την ορεινή πόλη του Μαραθόκαμπου, έφτασε μέχρι τη σπηλιά του Πυθαγόρα και κατέβηκε μέχρι τον κάμπο. Κατέκαυσε δασική περιοχή και με σύμμαχο τον άνεμο πέρασε από δύσβατα μονοπάτια δυσκολεύοντας την κατάσβεσή της.

Στο έργο της πυρόσβεσης μετείχαν ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 13 οχήματα και 26 πυροσβέστες, 40 πεζοπόρα τμήματα, 6 αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, 5 ελικόπτερα, 50 εθελοντές πυροσβέστες, 25 υδροφόρες όμορων δήμων και 3 ιδιωτικές. Το απόγευμα έφτασε πεζοπόρο τμήμα 30 ανδρών από την Αθηνα και άλλο ένα 50 ανδρών από τη Θεσσαλονίκη.

Επιτόπου έσπευσε και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Απ. Γεροκώστας, για να συντονίσει το έργο της κατάσβεσης. Η φωτιά γύρω στις 10 το βράδυ βρισκόταν σε ύφεση. Οσο για τους τρεις εμπρηστές, που χθες παρουσιάστηκαν στον εισαγγελέα, πήραν αναβολή και αύριο Τετάρτη θα απολογηθούν στον ανακριτή.

Μικρότερες φωτιές χθες ξέσπασαν και σε άλλα σημεία της χώρας. Συγκεκριμένα είχαμε πυρκαγιές στις εξής περιοχές:

Βοιωτία. Ξέσπασε κοντά στον οικισμό που βρίσκεται στην περιοχή Ασπρα Σπίτια στο Πόρτο Γερμενό στις 13.15 το μεσημέρι. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι και τις αυλές των σπιτιών της περιοχής, αλλά η μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα. Κάηκε μόνο δασική έκταση. Τα εναέρια μέσα αποχώρησαν μετά τις 3 μ.μ., μόλις η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Στην περιοχή παρέμεναν δυνάμεις μόνο για την επιτήρηση και την αποτροπή ανάφλεξης και εξάπλωσης νέων εστιών.

Κρήτη, στη θέση Δεμάτι του Δήμου Αρκαλοχωρίου στο νομό Ηρακλείου Κρήτης. Ξέσπασε στις 15.15. Στην κατάσβεσή της συμμετέχουν τέσσερα οχήματα με 12 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο. Η φωτιά τέθηκε αργά το απόγευμα υπό έλεγχο.

Μέγαρα. Εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, εντός και εκτός χωματερής. Μαινόταν σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Καντήλι. Η φωτιά βρισκόταν σε εξέλιξη, αλλά δεν απειλούσε κατοικίες. Στο σημείο της πυρκαγιάς έσπευσαν επιτόπου 21 πυροσβέστες με εφτά οχήματα, 32μελές πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ, ενώ δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο επιχειρούσαν μέχρι το τελευταίο φως της μέρας. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου